Magyar Balazs vaddiszno 2Magyar Balázs Borsodszentgyörgy-Hangony határában terelésen vett részt. A társas nagyvadvadászaton egy vaddisznót hozott terítékre. Az élményeiről beszámolt lapunknak:

Életem egyik meghatározó és egyben legfrissebb élményét szeretném megosztani az olvasókkal. 2024. január 20-án terelésre hívott meg egy barátom. Izgatott voltam nagyon, ugyanis negyedik éve vadászó fiatalként, terelésen még csak hajtóként vettem részt, így nagyon új volt az élmény. Helyszín: Borsodszentgyörgy-Hangony határa. 13 óra 15 perc körüli időben lefújták a hajtást, a vadászat véget ért. Nem vártam sokat a naptól, hiszen eredményt nem tudhattam a magaménak, de a társaság és a vadászat nagyon jó hangulatú volt.

Hajlatban lévő lőállásomból befelé indultunk barátnőmmel, aki kísérőm és minden vadászaton hűséges társam. A vadászatvezető út közben tájékoztatott bennünket, hogy az aljban lévő szederben van egy nagy disznó, feltehetően kan. Többen lőttek rá, találatot nem kapott, de nem mozdult ki a vadászat alatt. Eldöntötték, hogy teszünk egy próbát az elejtésére. Meghatározták a hajtóknak, hajtsák meg a szedrest felfelé, majd közölték, hogy figyeljen mindenki. A szederfoltra felülről tökéletesen ráláttam. Elindult a sor. Semmi mozgás, csak az utolsó 10 méteren szorult be a disznó, amikor visszatört lefelé az alattam lévő völgybe.

Nagy kiabálás “Az egyik fiút fellökte!! Nagy disznó megy!” Feszülten figyeltem. Egy fa tövében támaszkodtam meg, ugyanis lejtett az oldal nagyon. Zörgés. Csörög a szeder, majd megláttam a disznót. Kétségek között, de becsületből, a legjobb tudáson szerint lőttem, majd ismételtem. Közvetlen a nagy kan után érkezett még két disznó, akik közül a másodikra szintén rádupláztam. Minden remény nélkül nyugtáztam a helyzetet, amikor még utoljára belenézve a távcsőbe, azt tapasztaltam, hogy a legelső disznó a rálövés helyétől megközelítőleg 20 méterre felfelé, az oldalban fekszik.

Magyar Balazs vaddiszno 3

Csak mikor odasétáltam a vaddisznóhoz, akkor sikerült felfognom, hogy mit is ejtettem el. Nehéz volt elhinni, mivel első alkalom volt, hogy futó vadra tettem lövést. Igaz, még most is nehezen hiszem el, hiszen mindennek a tetejébe, legelső vaddisznómat mondhatom magaménak. Távolság: 100-110 m, kaliber: 303. British S&B 9,7g SP, fegyver: lee-enfield.

Tisztelet a vadnak!

Írta: Magyar Balázs
Forrás: Agrojager