1 Del hevesi ozbak trofeaszemle 3Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal került megrendezésre a 310. számú Dél-hevesi vadgazdálkodási tájegység területén elejtett őzbakok trófeáinak szemléje 2024. május 30-án, Hatvanban. Az eseménynek a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum adott otthont.

A közel 100.000 hektáron elterülő, 3% alatti erdősültségű, klasszikus alföldi, mezőgazdasági élőhelyekből álló tájegységben 16 vadászatra jogosult gazdálkodik. Közülük kilenc mutatott be összesen közel 100 trófeát, melyek részben a mögöttünk álló tavaszi őzbakvadászatokból, részben pedig a korábbi évek elejtéseiből származtak.

A Kovács István János (titkár, OMVK Heves vármegyei Területi Szervezete), Lakatos Anna (igazgatóhelyettes, Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum), valamint Dr. Kovács Imre (tájegységi fővadász, Agrárminisztérium) által tartott megnyitót követően a jelenlévők két érdekfeszítő szakmai előadást hallgathattak meg. Fehér Péter „Eszközök és praktikák az őzhívásban”, míg Dr. Szabó László (MATE, Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék) „Az aranysakál akusztikus állományfelmérése – kutatás és gyakorlati alkalmazás” címmel tartott prezentációt a vadgazdálkodási tájegységben kifejezetten nagy jelentőséggel bíró témákban.

A délelőtt során Vöő Zoltán tájegységi fővadász (az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztálya Gasztronómiai Munkacsoportjának tagja) kiváló őzpörköltet készített. Ennek elfogyasztása közben alkalom nyílt a kiállított trófeák értékelésére, az észrevételek megvitatására, valamint a szakmai kapcsolatok és vadászbarátságok építésére, ápolására is.

A program zárásaként a résztvevők a bemutatott őztrófeák mellett ingyenesen megtekinthették a helyszínt adó múzeum kiállításait is.

A trófeaszemle az OMVK Heves vármegyei Területi Szervezete, valamint a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum anyagi és operatív támogatásával, továbbá a Forrás Vadásztársaság és az Aranyfácán Vadásztársaság felajánlásainak köszönhetően valósult meg.

Köszönet illeti mindazokat a vadásztársasági tisztségviselőket, hivatásos vadászokat, valamint a múzeumban dolgozó kolléganőket és kollégákat, akiknek munkája eredményeként a szemle megvalósulhatott!

Forrás: Dr. Kovács Imre s.k. – tájegységi fővadász – OMVK / Agrojager