laszlo napi vadkan 1Az elmúlt hetem meglehetősen fárasztó volt. A Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem harmadéves hallgatója vagyok és a szakdolgozati témámhoz kutatásokat végzek, emellett dolgozom is.

Napjaim elég kimerítőek, így az esti vadászatokat egyfajta “jutalom a nap végen” szlogenként fogom fel – juttatta el Berta Bálint, élete egyik legszebb vadászélményéről szóló beszámolóját, az Agro Jager News érdeklődésére.

A Csököly Aranyszarvas Vadásztársaság területén vadásztam – vágott bele Berta Bálint. Édesapám meghívásának tettem eleget. A vadásztársaság mindösszesen 5600 hektáron gazdálkodik: nagyjából egyenlő arányú a mezőgazdasági és az erdősült terület aránya.

Ez a biztonsági körzet a vadásztársaság határán helyezkedik el, én akkor este oda voltam hivatalos. Azért esett erre a területre a választásom, mert az előtte való területbejáráson láttam a tritikálé földön disznónyomokat, a híres bagózást. Június 15-én már vadásztam ezen a helyen, láttam is ezt a disznót, de akkor ő volt az ügyesebb. Lövést nem tettem, ha úgy fordul a szerencse, reméltem, még találkozni fogunk.

laszlo napi vadkan 2

Ez az esemény is közrejátszott abban, hogy újból ezt a biztonsági körzetet válasszam. Már akkor láttam hogy egy termetes kannal van dolgom. Ki tudja? Talán? – gondoltam magamban.
Június 27-én, László napján, szerencsémre újra elém terelte Diana a nagy kant. A leshelyemet 20:00 órakor foglaltam el. Először egy őzsuta váltott ki, majd egy szarvas. 21:15-kor gyanús neszre lettem figyelmes, majd ki is váltott a disznó.

laszlo napi vadkan 3

Még világos volt és a kiváltás helye közel, 60 méterre volt hozzám: rögtön láttam hogy a várva várt disznó az. Puskámat felemelve egész testemet izgalom öntötte el, mert tudtam, hogy egy nem mindennapi vaddal állok szemben. A szálkeresztet gyorsan, de nem kapkodva, helyeztem a gabonából kiemelkedő disznó fültövére,majd lőttem. Mikor birtokba vettem a vadat, akkor bizonyosodtam meg róla, hogy egy meglehetősen öreg, nagy agyarakkal rendelkező disznóval volt dolgom.

A fegyver amivel elejtettem a vadat: Blaser R93 300 Win. Mag.
Lőszer: Geco Plus 11g
A kan súlya 107kg
Agyar hossza: 18.7cm és 18.2cm

Berta Bálint

Forrás: Agrojager