ozorai vadaszatBeda Tamás egyéni vadászaton vett részt Fejér és Tolna vármegye határán fekvő Ozorai Pipó Vadásztársaság területén. A település Simontornya és Iregszemcse között fekszik a tolnai lankákon.

A régió gazdag történelemmel rendelkezik. Első írásos emléke 1009-ből származik. A birtokot Luxemburgi Zsigmond király engedélyével Ozorai Borbála örökölte, aki egy firenzei kereskedőcsaládból származó férfihoz ment feleségül – Phillippo Scolarihoz, aki betörő törökökkel szemben éveken keresztül győztes hadjáratokat vezetett. A korabeli iratok, a kiváló katonára, Pipo de Ozoraként emlékeznek. Nevét az ozorai vadásztársaság is megőrizte.

Beda Tamás élménybeszámolója:

Meleg nyári nap volt, nem terveztük a korai kimenetelt. 23:30-at beszéltünk meg a tagtárssal és elmentünk a beírókönyvhöz. Útközben megbeszéltük a haditervet. Úgy terveztük meg, hogy autóval megnézzük a tarlóföldeket egy adott területrészen, ahol már többségében betakarították a gabonát. Az első helyen érdekes látvány fogadott minket, mert a földes úttól jó 200 méterre, egy róka és egy borz dolgozott nagyon.

A borz mély ásásban volt, a róka pedig csak körülötte somfordált. Levettem lőbotot és a puskát csőre töltöttem, majd elkezdtük lopni a távolságot. Közben a róka úgy gondolta, hogy nem vár meg minket. Körülbelül 140 méterre lehettünk, mikor a lőbotra felhelyeztem a puskámat. Lámpa fel! Első lövés kicsit fölé sikeredett, de a másik már a gyorsléptű borzot magas vállapon érte. Majd útközben ismét két borzzal találkoztunk, melyet az előző szituációhoz hasonlóan ejtettem el. Kb. 50 méterről fölé lőttem, majd a második lövésre tűzben rogyott. A négy süldő rókából hármat pedig, egy nádas és kukorica, illetve búzatarló találkozásánál pillantottunk meg. Sikerült öt perc leforgása alatt becsalni őket 40-50 méteres távokra és sikeresen terítékre hozni. A negyedik süldő rókát pedig a teríték tervezett helyénél sikerült elejteni, 70 méterről, szintén lőbotról.

Nagy öröm számomra, hogy Lacival, két éve, szinte napra pontosan, öt ragadozóból álló teriték mellett adhattuk meg a végtisztességet, ugyan úgy, mint most is! Fontos számora, a tisztesség megadása, mert az általunk terítékre hozott vadak az életüket adják a mi “szórakozásunkért” és ez az alap, ami kötelességnek tartok feléjük.

Fegyver Tikka T3X Lite 270WSM

Lőszer Winchester Power Point 150 grain,

Lámpa Olight M2 Javellot

Ozorai Pipó Vadásztársaság

Írta és fényképezte: Beda Tamás
Forrás: Agrojager