nyírerdő dámtrófeaRekordokat hozott az idei vadászidény a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.-nél: a gúthi vadászterületen összesen elejtett 59 dámbika háromnegyede lett aranyérmes a bírálaton.
A kétszeres Edmond Blanc-díjas vadászterületen még soha nem lőttek akkora gímbikát, mint ebben a szezonban: egy német vendégvadásznak egy 12,75 kilogramm súlyú, 220,46 pontra értékelt gímtrófeát sikerült zsákmányolnia - tájékoztatta Vereb István, a társaság szóvivője szerdán az MTI-t.

Az első alkalommal megrendezett gúthi trófeaszemlén 59 dámbika trófeáját állítottak ki, ezek kilencven százaléka volt érmes, háromnegyed részük pedig aranyérmet ért el a bírálaton. Az idény átlagsúlya 4,05 kilogramm, hat darab öt kiló feletti bika esett el, és 17-nek 200 feletti pontszáma van. A legnagyobb pontszámot egy szlovákiai magyar vadász által elejtett, 12 éves dám érte el: a 4,88 kilogrammos trófea 218,91 pontot kapott.

A szóvivő hozzátette: az erdészeti társaság bízik abban, hogy a következő években ismét gúthi dámtól lesz hangos a szakma, s megismételhető lesz az 1991-es és 2002-es siker, amikor világrekorder bikákat ejtettek el ezen a vadászterületen.

A Nyírerdő Zrt. Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén közel 23 ezer hektáron folytat vadgazdálkodási tevékenységet. Három erdészet kezelésében a négy vadászati egységben - a muflon kivételével - valamennyi vadászható nagyvadfaj jelentős számban él. A bagaméri, halápi, gúthi és lónyai vadászterületeken a tavaszi becslések szerint 400 gímszarvas, 1200 dámszarvas, 1000 őz és körülbelül 2000 vaddisznó él. A vadászterületeken az éves terítéket 80 gímszarvasban, 400 dámszarvasban, 300 őzben és 700 vaddisznóban határozták meg.

A szarvasbőgés idei szezonjában egyébként mintegy 70 vendég vadászhatott a gúthi erdészet területén; a magyarok mellett elsősorban Ausztriából, Németországból, Dániából, Szlovákiából és Romániából érkeztek vadászok.

Forrás: MTI