északerdő zrt. trófeaszemleAz Északerdő Zrt. először 2008-ban, akkor saját berkein belül, a szakszemélyzet részére rendezte meg a szarvasbőgési szezonban terítékre került gímbikák trófeáinak bemutatóját „I. Trófeamustra” néven.
Az idén - eleget téve a folytatás iránti igényeknek -, a szakmai közönség felé is nyitva, 2010. október 22-én a Társaság szelcepusztai vadászháza környezetében került megrendezésre az „Északerdő Zrt. II. Trófeamustrája”. A házigazda a Jósva- Tornai Erdészeti Igazgatóság volt.

A megyei Vadászkürt Egyesület által előadott üdvözlést követően Zay Adorján vezérigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Vadász István a B.-A.-Z. Megyei MGSZH Vadászati és Halászati osztályvezetője trófeabírálati adatokra alapozva ismertette a szarvasbőgés megyei tapasztalatait. Az idei év több szempontból is rendkívüli volt. Egyrészt az elmúlt évek hasonló időszakára jellemző mennyiséget nagymértékben meghaladó számban kerültek terítékre a bikák, másrészt két olyan is puskavégre került, melyek több évtizedes viszonylatban is kiemelkedőek. A Martonyi és Vidéke Vadásztársaság területén 11,28 kg (1.), a Csereháti Cseppkő Vadásztársaság területén 12,30 kg (2.), magasan aranyérmesek. Mindkét bika – a rendkívüli érdeklődésre tekintettel - megtekinthető volt a kiállításon. Összességében a gímszarvas állomány mennyiségi és minőségi fejlődése tapasztalható.

E sorok írója, mint a zrt. vadászati és idegenforgalmi osztályvezetője ismertette a vadgazdálkodási eredményeket. A 2010-es szarvasbőgési szezon az Északerdő Zrt. gazdálkodásában a felmerült nehézségek ellenére mind szakmailag, mind gazdaságilag eredményes. A szarvasbőgés során 90 bika került terítékre, ez az éves tervezettnek több mint 60 %-a. Bár az idei átlagsúly (5,57 kg), illetve az érmes arány (27 %) valamelyest elmarad a tavalyitól, ennek oka az, hogy a selejtezési alapelveknek megfelelő elejtések aránya magasabb volt az átlagostól. Több, igazi selejt (dárdás, gyenge villás) trófeájú vad került terítékre, mely szakmailag az állomány minőségfejlesztése tekintetében előnyös, emellett elejtésükből jelentős árbevétel is képződött. Sikerült tovább csökkenteni a „mínusz pontos” elejtések arányát, illetve javulás tapasztalható az idős korosztályú bikák terítékben betöltött arányában is.

A Társaság vadászterületeinek idei „csúcs” bikája a Jósva-Tornai Erdészet területén esett (9,08 kg; 199,12 IP, ezüstérem). Az időjárás kegyes volt, napsütéses, igazi késő őszi időben, kellemes és tanulságos szakmai programban volt része minden érdeklődőnek. Szentléleki Tibor, Vadászati és Idegenforgalmi osztályvezető

Forrás: ForetPress