gyulak trófeaszemle dámtrófeaA Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Óbíród vadászháza adott helyszínt a 2010. évi dámtrófea bemutatónak. A szemlén kiállított lapátokat a Tamási-gyulaji és a Pincehely-kisszékelyi területekről választottuk ki. Mindkét gazdálkodó egység bemutatta a legjava trófeáit, ugyanakkor kiállítottuk az érdekes-abnormális és a legkorosabb bikákéit is.

Számos meghívó üzenet szaladt szét a világhálón, hogy ezt a nem mindennapi eseményt a cég dolgozói ne csak magukban láthassák, hanem szélesebb érdeklődő és szakmai réteg is részese lehessen annak. Jöttek is szép számban, külön örömünkre vadászvendégeink közül is többen szakítottak rá időt. Így ők rendhagyó módon, igen illusztris társaságban láthatták viszont barcogás alatt elejtett bikájuk ékességét, majd vehették át őket terítékbontás után.

Vadászkürtök nyitották a mustrát, majd Gőbölös Péter, a zrt. vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket. Méltatta a sikeres barcogási szezon eredményeit, amelyek valóban nem mondhatóak átlagosnak. A Gyulaj Zrt. területein terítékre hozott 115 db dámbika trófeája között kettő is volt, amelynek tömege meghaladta a bűvös, 5 kg-os határt. Palánki Gábor, a Tamási Erdészet vezetője a gyulaji területen folyó szakmai munkáról, távlati céljainkról tájékoztatta a vendégeket.

Ezt kiegészítendő számolt be dr. Király István, az OMVK Tolna megyei titkára, az általunk közösen megkezdett dámagancs-vizsgálat első eredményeiről. A folyamatban lévő és szándékunk szerint folytatódó kutatásoktól azt várjuk, hogy általuk a jövőben mélyebbre tekinthessünk a vad-takarmányozás, a vadföldgazdálkodás és állománykezelés tudományába, a kapott eredményeket átültetve a mindennapi munkába.

gyulaj dám trófeaszemle

Ezt követően a látogatók birtokba vették a majd' 40 darabos kollekciót, aprólékos vizsgálatnak vetve alá minden ágat, csipkét, érdekességet. Legnagyobb sikere talán a Belecskáról származó 5,03 kg-os, 201,21 bírálati pontszámú és az ugyanonnan való, 4,45 kg tömegű, többszörösen osztott szárú trófeának volt. De minden bika újra és újra bírálatra került, alapos beszélgetés, értékelés, vagy éppen parázsló szakmai vita során.

Úgy hisszük, hogy aki részt vett az eseményen, feltétlen gazdagabban térhetett haza. Egymástól némileg eltérő, de egyazon szándéktól vezérelt szakemberek eszmecseréje kizárólag hasznára lehet vadgazdálkodásunknak, főként a jövő egyik lehetséges nagyvadjának kikiáltott dámvad esetében. Találkozzunk 2011 késő őszén is! Gálos Csaba vadászati ágazatvezető

Forrás: ForestPress