trófeaszemle a nyírerdő gúthi erdészeténélHagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezett trófeaszemlét a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete.
Főként szabolcsi és hajdúsági vadásztársaságok, szakmai szervezetek képviselői gyűltek össze a Zöldház előtt, hogy együtt értékeljék az idényben eddig esett dám- és gímbikák trófeáit. Szerencsére még az időjárás is kegyeibe fogadta a nimródokat, így mindenki zavartalanul gyönyörködhetett az agancspárokban.

A rendezvényt vadászkürtök hangja vezette fel, majd Szalacsi Árpád, az erdőgazdaság vezérigazgatója köszöntötte a résztvevőket. Gúth és a gúthi dám neve mára összeforrott. Az itt folyó szakmai munkát ennél a trófeaszemlénél semmi sem bizonyítja jobban, ahol ha nem is világrekordokat, de világranglistás példányokat lehet megcsodálni. Bízunk abban, hogy a következő években ismét gúthi dámtól lesz hangos a szakma – fogalmazott Szalacsi Árpád utalva arra, hogy 1991-ben, majd 2002-ben is világrekord bikát hoztak itt terítékre.

Bartucz Péter, a Nyírség és Hajdúság mezsgyéjén elterülő Gúthi Erdészet igazgatója azt mondta: évente egyszer „állványokra kell helyezni” a szakmai életünket, és egy magára valamit adó vadgazdának ezt kötelessége is megtenni.

A gúthi szemlén 59 dámbika trófeáját állították ki, ezek 90%-a volt érmes, háromnegyed részük aranyérmet ért el a bírálaton. Az idény átlagsúlya 4,05 kilogramm, hat darab öt kiló feletti bika esett el, és 17-nek 200 feletti pontszáma van. A legnagyobb pontszámot egy szlovákiai magyar vadász által elejtett, 12 éves dám érte el, a 4,88 kilogrammos trófea 218,91 pontot kapott.

A kétszeres Edmond Blanc-díjas vadászterületen még soha nem lőttek akkora gímbikát, mint ebben a szezonban. Egy német vendégvadásznak egy 12,75 kilogramm súlyú, 220,46 pontra értékelt gímet sikerült zsákmányolnia.

Vadászati tevékenység a Nyírerdőnél

Magyarország északkeleti részén Hajdú-Bihar ésSzabolcs-Szatmár-Bereg megye területén közel 23 ezer hektáron folytat vadgazdálkodási tevékenységet a Nyírerdő Zrt. Négy vadászati egységében a muflon kivételével valamennyi vadászható nagyvadfaj jelentős számban él. A három hajdúsági és a megyénkben egyetlen, lónyai vadászterületen a tavasszal becsültösszesítet vadlétszám: gímszarvas 400, dámszarvas 1200, őz 1000 és vaddisznó 2000 darab.

Az éves teríték – amelynél dám esetében szintentartást, a többi vadfajnál emelkedést irányoz elő a zrt. – gímszarvasból 80, dámszarvasból 400, őzből 300, vaddisznóból 700 darab.

A kül- és belföldi vadászok mind többen keresik fel e a vadban gazdag területet, hiszen becses trófeákkal és gazdag vadászati élményekkel kecsegtetnek.

Forrás: Haon