ír farkaskutyaAz ír farkaskutya rengeteg teret igényel, a jól körülkerített udvar alapkövetelmény. A kutya természetes kinézetű, durva tapintású szőrzete sok árnyalatban megjelenhet.

FCI X. fajtacsoport (Agarak) 
 
Ír farkaskutya. Hatalmas, erős, kitartó és hűséges. A vadász-hőstettei miatt vonzó ír farkaskutyát eredetileg törvény szerint csak királyok és nemesek birtokolhatták. Vadászott farkasra, vaddisznóra és 180 centiméter magas jávorszarvasra is. Könnyű elképzelni, hogy ehhez nagy bátorság, méret, erő és ellenállóképesség kellett - az ír farkaskutyában mindez megtalálható.

Napjainkban elsősorban háziállat és társ. Nagy mérete ellenére az ír farkaskutya élvezi a háziállati létet. Nagyon szereti otthonát és szeret a családi programok középpontjában állni. Szelíd és ragaszkodó, hűséges és kifogástalan modorú. Jelleme békés és bizakodó, csodálatosan bánik a gyerekekkel. Hatalmas mérete és parancsoló megjelenése elrettenti az esetleges betolakodókat, de emberrel szemben sohasem agresszív.

Az ír farkaskutya rengeteg teret igényel, a jól körülkerített udvar alapkövetelmény. Természetes kinézetű, durva tapintású szőrzete sok árnyalatban megjelenhet és könnyen tisztán tartható. A kanok minimális marmagassága 79 centiméter, a szukáké 71 centiméter, felső határ nincs megadva.

Angol elnevezés: Irish wolfhound
Német elnevezés: Irischer Wolfshund
Francia elnevezés: Lévrier irlandais
Spanyol elnevezés: Lebrel irlandés

Forrás: Háziállat