Tartalomjegyzék

vadászkutyás utánkeresőkVaddisznóhajtás – a szó hallatán megpezsdül a vadászember ereiben a vér. Feldereng előtte a havas téli tájban felbukkanó magányos kan képe, amint felé közeledik, nyomában a hajtókutyákkal. Cikkünkben azonban most nem a disznóhajtások hadműveleti pontosságú szervezéséről írunk, hanem az eredményességet nagymértékben befolyásoló hajtócsoportokról és kutyáikról. Színvonalas szabadterületi hajtás manapság elképzelhetetlen jó hajtócsapat és jó kutyák nélkül. Pár esztendeje ezt felismerve alakultak meg a kutyás bérhajtást vállaló csoportok hazánkban is, jobbára baráti társaságokból és megszállott vadászkutyásokból. A cikkben öt csoportot mutatunk be, mégpedig azonos kérdéseinkre adott válaszaik alapján.
A megkérdezett kutyás csoportok a következők:
1. Kocsolai Kutyás Hajtócsoport, tagok: Kovácsné Benke Nóra, Rácz Szabó Zoltán, Kovács Tibor;
2. Racs János, Sirkó Tamás, Kalcsó István és barátai;
3. Game Dog Hajtócsoport, válaszadó: Veszprémi Zsolt;
4. Molnár Balázs és barátai;
5. Erdélyi Kopó Klub, válaszadó: Onofer Attila.

• Hány főből áll kutyás hajtócsapatuk, milyen fajtákkal és hány kutyával hajtanak?
Kovács Tibor: Háromfős a csapatunk, 15-20 kutyánk van, terrierek, tacskók, valamint ezek keverékei. Általában 6-8 kutyával hajtunk naponta. Többnapos hajtás esetén váltókutyákat is viszünk.
Racs János: Minimum négy fő, maximum igény szerint. Egy fő két kutyát vezet. Törekszünk a fajtatiszta kutyák használatára. Mi welsh terriert, szlovák kopót, beagle-t, foxterriert és jagd terriert használunk. Szerintünk ezek a legszívósabbak és a legvadásziasabbak a vaddisznóra.
Veszprémi Zsolt: Három-négy fanatikus barátommal végzem a szolgáltatást, igény szerint 15-20 vadászkutyával. Kutyáink hetven százaléka jagd terrier, másrészt pedig erdélyi kopók, tacskókopók és egy pár foxterrier.
Onofer Attila: Csapatunk nyolc-tíz főből áll, de az állandóan dolgozók száma mindössze három-négy fő. Természetesen ez annak is függvénye, hogy hány kutyára van szüksége a megrendelőnek. Kizárólag erdélyi kopókkal dolgozunk. Egy-egy hajtásba – ahol 5-7 kutya szerepel – becsempészünk kezdőket is, de túlnyomórészt képesség-, illetve munkavizsgás, bevadászott kutyákkal hajtunk.
Molnár Balázs: A csapat hat-hét főből és 16-20 hajtókutyából áll. A tagok között csak tapasztalt hajtók vannak, mindegyikük egyben kutyatartó is. Fontos, hogy a csapatban vannak vadászok, akik minden hajtáson fegyvert viselnek (ez nálam alapfeltétel). A kutyák által lefogott sebzett vagy „egészséges” disznókat, esetleg más vadfajokat mi szoktuk terítékre hozni. Ezt a lehetőségektől függően tőrrel, nagyobb testű példányok esetében lőfegyverrel tesszük meg. Így nem fordulhat elő, hogy valaki felelőtlenül meglője a kutyákat. Kutyáink jagd terrierek, foxterrierek, welsh terrierek, ezek keverékei, és használunk tacskókopókat is. Lényeges, hogy 15 kilogramm fölött ne legyen a testsúlyuk, mivel a nagyobb súly esetén kevésbé fürgék, valamint a disznók csapásait felveszi testük, ezáltal jobban megsérülhetnek.

összegyűlt a csapat

• Van igény a munkájukra? Az elmúlt évek tapasztalatai alapján hány hajtásnap van egy szezonban, amikor hívják Önöket?
K. T.: Évről évre egyre több felkérést kapunk. Az idei szezonban 40-45 napra kértek fel. Vannak olyan helyek, ahová rendszeresen visszajárunk.
R. J.: Minimum a 20-25 hajtásnap minden szezonban megvan, de igyekszünk mind több hajtásban részt venni!
V. Zs.: Sok új megrendelést köszönhetek kutyáim magas munkaminőségének. Egy szezon alatt átlagosan 30-40 felkérésnek teszek eleget.
O. A.: Hetedik éve hajtunk a Lajta–Hanság Zrt. üzemi területén, ennek alapján elmondhatom, hogy egy szezonban 15-20 hajtásnapon tudunk részt venni, ennyire van igény. Alkalmanként bejön még néhány új terület is, próbaképpen.

• Disznóskertben vállalnak-e hajtást? Működtek már közre „zöldhajtásban”, azaz vadkárral erősen érintett mezőgazdasági területek meghajtására kérték már fel Önöket?
K. T.: Amennyiben kertbe kapunk meghívást, elfogadjuk, csak más feltételekkel, okosan kiválasztott kutyákkal. Egy zsúfolt kert veszélyes és fárasztó a kutyáinknak. Zöldhajtást is vállalunk, ha hívnak bennünket. Kukoricaőrzésről már volt szó, de egy nagy kukoricást még kutyákkal sem lehet száz százalékig megőrizni. Ez azt jelenti, hogy amikor fizetésre kerül a sor, keresik a kibúvót, ha lehet választani, akkor inkább heti egy zöldhajtás, mint egy hónap őrzés.
R. J.: Természetesen vállalunk vadaskerti hajtásokat. Vállaltunk már zöldhajtásokat is, de sajnos nagy részében a kutyák megsérültek a kocáktól.
V. Zs.: Minden felkérésnek eleget teszek, legyen vadaskert, szabad terület, zöldhajtás az ország bármely pontján. Bár utóbbira még nem volt igény.
O. A.: Részt vettünk már több zöldhajtáson is, ezeket leginkább a vadásztársaságok kérik. Elvállaljuk, de nem szívesen, bár a kutyáknak jó mozgási lehetőséget biztosít, igaz, a szaporulat egy-egy tagja áldozatul eshet néhány fogósabb kutyának.
M. B.: Csak szabad területen vállalok hajtást, kertben nem! Én vadász vagyok, nem mészáros. A zöldhajtásoknak sok értelmét nem látom, ennek ellenére vettünk már részt ilyenben. A száz vagy akár több száz hektáros mezőgazdasági kultúrákból nem lehet kihajtani a vadat, legalábbis huzamosabb időre elűzni – ami a cél lenne – képtelenség.