vérnyomon - Kaszó kupa 2008Verőfényes napsütésben kezdődött a Magyar Véreb Egylet ez évi fő rendezvénye. A megnyitó alkalmával kerültek átadásra a Román Véreb Klub – Limier Club Roman – két tagja részére a sikeres vizsgák bírálati lapjai.
Pompil Varga, a romániai testvér szervezet elnöke sikeresen vezette bajor hegyi vérebét egy fővizsgás munkán, míg Demes Botond egy magyarországi származású, fiatal hannoverit elővizsgáztatott. A szívélyes köszöntők után Bőhm István vezetőbíró mutatta be a fő- és elővizsgára, valamint tenyészszemlére jelentkezett vérebeket és vezetőiket. A sorsolás után a vizsgázók és a bírói körök elindultak a terepi munkákra, a népes nézősereg, vérebes nyelven „korona” kíséretében. Az est folyamán került sor a közgyűlésre, amelyen az egylet új, szigorúbb tenyésztési szabályzatot fogadott el. A tavalyi évről pár szó: 2007-ben összesen 17 véreb tett fővizsgát, 21 kutya elővizsgázott és három kutya kapott tenyészthető minősítést. Hét tenyésztőnél összesen 38 kölyökkutya látta meg a napvilágot. A 2007. évi eredményes utánkeresésekről 143 egyleti tag küldött vissza statisztikai lapot. Összesen 1311 nagyvadat találtak meg vérebek segítségével, ezeknek a trófeaértéke elérte a 168 millió Ft-ot. A vadhús értéke a becslések szerint még 35 millió Ft.
A külföldi és belföldi vadászkutyás klubok gyakorlatát követve az idei évben a közgyűlés időpontjára megjelent az előző év eseményeit megörökítő Véreb Híradó, melynek elkészítésében nagy segítséget nyújtott a Vadászkutya lap szerkesztő párosa, Újhelyi Tamás és Babiczki Attila. A 32 oldalas, színes, sok képpel illusztrált újságban érdekes utánkeresések, vérebversenyek eredményei és vezetőségi beszámolók egyaránt megtalálhatók. Sajnos szomorú aktualitása a lapnak a három megemlékezés, amely olyan vadászemberekről szól, akik sokat tettek a hazai vérebezés sikereiért, fejlődéséért, ők Fuchs Antal, dr. Győrffy Lajos és a német szövetség tagja, a magyar vérebezés hűséges támogatója, Walter Tassius.
A HM Kaszó Zrt. ismét, mint annyiszor, ezt megelőzően kiváló házigazda volt, s ahogy a rendezvény zárásaként el is hangzott, a „vérebesek ide hazajárnak”.

K. P.

Fővizsga eredmények
1. Lénárt Zsolt, Heiteri Gerda – 184 pont, II. díj (képünkön);
2. Bartha Ferenc, Hídvégi Parti Morgó – 179 pont, III. díj;
3. Csiszár István, Szarvaslesi Buda – 159 pont, III. díj;
4. Tóth Pál, Borosmenti Vadász Adél – 105 pont, III. díj;
5. Takács Árpád, Körcsönyei Luca – 102 pont, III. díj.

Elővizsga eredmények
Kóczán Csaba, Zemplén Erdei Jágó – 234 pont, megfelelt;
Gonda Attila, Mohoskői Gold – 225 pont, megfelelt;
Magyar Zsolt, Körcsönyei Nádor – 218 pont, megfelelt;
Márkovics János, Borosmenti Vadász Basa – 217 pont, megfelelt;
Flaisz Szilárd, Tengelici Bátor Brúnó – 199 pont, megfelelt.

(Magasles 55., 2008. április)