fakidőlés, széldöntésSimon Zsolt szlovák földművelésügyi miniszter a szentantali vadásznapon. A régi-új szlovák agrárminiszter rövid interjút adott az mr1 Kossuth Rádió tudósítójának és a ForestPress-nek.
Elmondta, hogy a vadászok egy nagycsaládot alkotnak, amely határokon is átnyúlik. Összeköti őket a természet szeretete, hisz a vadászat nem csak a vad lelövéséről szól, hanem arról, hogy óvják és védik az állatokat és a természetet. Minden országban van valamilyen vadász szervezet, amelyek kapcsolatban állnak egymással.
Örömmel nyugtázta a miniszter, hogy a szlovák és a magyar vadász szervezetek között aktív kapcsolat él. Különösen élénk a kapcsolat a selmeciekkel, hiszen az ősi iskola, az akadémia fontos kulturális érték.

Felhívta a figyelmet, hogy a szentantali kiállításon is általában kétnyelvű feliratokat láthatunk. A miniszter elmondta, hogy többgenerációs vadász családban nőtt fel, maga is vadászik rendszeresen, de ebben az évben kevés idő jutott erre a kedvtelésére, mert idén voltak a választások Szlovákiában, és miniszterként nehezen tudja összeegyeztetni a kettőt.

A ForestPress kérdésére elmondta, hogy Szlovákiában is napirenden van egy új erdőtörvény előkészítése. Várhatóan a jövő év folyamán terjesztik a szlovák parlament elé. A tulajdoni szerkezet alapvetően megváltozott a régi erdőtörvény óta, s mint tudjuk ez alapvetően megváltoztatja az erdőgazdálkodást. Egyszerűsíteni kell az erdőtervek, üzemtervek elkészítésének folyamatát.
Arra a kérdésre, hogy nyugvópontra jutott-e az emlékezetes tátrai széldöntés óta hullámzó vita a természetvédők és az erdészek között, Simon Zsolt válasza így hangzott: Ez egy örökös vita marad, amit valószínűleg senki sem tud feloldani.

Forrás: ForestPress