szarvasgomba vadászatAz ország számos pontjáról érkeztek érdeklődők Szilvásváradra az immár 13. alkalommal megrendezett szarvasgomba-vadászatra.
Az esemény közös falusi reggelivel, mustkóstolással indult, majd a versenyzők kisvonattal érték el a verseny helyszínét, ahol Vasteleky Einbeck Péter, a Triflakutyászok Független Baráti Körének elnöke ismertette a feladatokat és a verseny szabályait. A kutatásban hét versenyző és kutyusa vett részt, akiknek a völgyben kijelölt pályákon elrejtett öt szarvasgombát kellett megtalálni.

Az eredetileg tervezett öt gomba helyett csak hármat kellett időre megkeresniük, ugyanis két gombát elloptak még a verseny kezdete előtt A természetvédő gombavadászat szabályai mindenkire érvényesek voltak, miszerint a kivett gomba helyét vissza kell takarni, hogy az élőhely ne száradjon ki.
Az első három helyezett kapott serleget, a munka nagy részét végző ebeknek pedig kutyatáppal kedveskedtek. Napközben a kíváncsiskodók bejárhatták a szarvasgomba-ültetvényt, különféle gombából elkészített ételeket kóstolhattak meg. A szarvasgombát enyhe ízű ételekhez fogyasztják, amelyek nem nyomják el zamatát Ehetjük például tojásétkekkel, vajas kenyérrel is.

Forrás: Heves Megyei Hírlap