natura 2000Több agrártámogatásról szóló rendeletet módosított egy jogszabályban a Vidékfejlesztési Minisztérium. A változások az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) pályázóit érintik – tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája.

Az új szabályozás meghosszabbítja az erdő-környezetvédelmi és az erdő szerkezetátalakítási pályázatok beadási időszakát, illetve a Natura 2000 gyepterületeken gazdálkodóknak rövidebb időt szab a kötelező képzés elvégzésére.

A két erdészeti jogcímre idén november 30-ig nyújthatják be támogatási kérelmüket a jelentkezők. Az erdők szerkezetátalakítását segítő pályázat célja az erdők természetességének, biológiai sokféleségének, egészségi állapotának javításához kapcsolódó beruházások támogatása. Az erdő-környezetvédelmi intézkedések az erdők természeti értékének növeléséhez járulnak hozzá.
A Natura 2000 területeken gazdálkodóknak a rendelet meghatározza, hogy a támogatási határozat kézhezvételétől számított 10 hónapon belül el kell végezniük az előírt képzést, vagy igazolniuk kell, hogy 2008 óta már részt vettek a tanfolyamon.

A tanfolyamon a termelők megismerhetik, hogyan lehet környezetkímélő módon, mégis eredményesen gazdálkodni a Natura 2000 területeken, milyen előírásokat kell betartaniuk a természet védelme érdekében. Tájékoztatást kapnak arról is, hogyan kell vezetni a gazdálkodási naplót, és milyen dokumentumokat kell bemutatniuk a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) ellenőreinek. Ezek az ismeretek segítenek a gazdálkodóknak elkerülni, hogy valamilyen szabálytalanság miatt elveszítsék a támogatási jogosultságukat.
A Natura 2000 területek a természetes élőhelyek, valamint az állat- és növényfajok védelme érdekében kijelölt tájak, melyek az Európai Unió ökológiai hálózatának részei. Ezeken a területeken össze kell hangolni a gazdálkodást a természetvédelemmel, a támogatás ennek biztosítására

Forrás: ForestPress