solymászversenyA Ceglédi Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság mindig tisztelte és szerette a vadászati kultúrát, az ősi vadászati módokat és annak hagyományait.
Volt itt már íjászverseny, magyar-német pointer vizslaverseny, sőt a XI. Magyar Vizsla Klubok CACIT Field Trial Európa Kupája is.

A paletta tovább bővült. A Magyar Solymász Egyesület 2011. október 22-én szintén Cegléden rendezte meg első vadászversenyét, melyet solymász és puskás vadászoknak hirdetett meg. A verseny célja az egyéni vadászkutya-sport megismerése és támogatása volt. A solymász és puskás vadászok közös rendezvényen ismerhették meg a két vadászati kultúra szépségeit. A verseny jellege kutyás vadászverseny volt, mely az aktuális vadászati szabályok szerint fácán és fogoly apróvadra történt.
Az időjárás is kedvezett, előző nap még esett, de ezen a napon csak borús volt. Reggel 8.órakor érkeztek a versenyzők, vendégek és érdeklődők a vadászháznál. A regisztrációk után mindenki felsorakozott a megnyitóra, ahol Turcsányi Zoltán a Magyar Solymász Egyesület Elnöke és Ujházi György a helyi vadásztársaság elnöke köszöntötte a megjelenteket és nyitotta meg a versenyt.

Nem volt időhúzás, mindenki minél hamarabb akart a vadászterületre kijutni, idegesek voltak már a vizslák, a madarak.
A két kutyás és az egy solymász bíró ismertette a verseny szabályait. A kutyák munkájának értékelésénél pontozták a kutya és a vadász harmonikus együttműködését, a kiképzés minőségét, a kutya engedelmességét és hatékonyságát, a keresés szabályosságát és viselkedését a vadnál. Ugyancsak pontozták a kutya természetes hajlamait, kezdeményező készségét, keresési hajlamát, találni akarását a fajtára jellemző stílusa mozgásában, a vad megállását és utánhúzását, keresését és fejtartását a területhez igazodását, orrjóságát és végül a óvatosságát a fedett terepen.

A vadászmadarak értékelése is szigorú volt. Pontozták a sikeres pedzést, a fizikai állapotot ( kondíció, tollazat, lábak ) idomítottságot ( repítés alatti kontroll, vadászati stílus, kiegyensúlyozottság, kézre hívhatóság.)
Tetszett a bírók értékelése, hogy versenyzőknek külön kellett bemutatnia kutyáját, madarát, felszerelését. Ha hiányzott a vadász kalapja, vagy nem volt vadászias, a kutyának nem volt vizsgája, a madárnak nem volt megfelelő a felszerelése, kemény pontokat vontak le. Ugyancsak levontak, ha a vadásznak nem volt vadászati pontossága, jártassága, sportszelleme, etikus viselkedése.

Jellemző a versenyre, hogy csak egy versenyző lépett vissza, a többiek mind teljesítették a feladatokat, így 15 vadász, 15 vadászkutyával és 7 vadászmadárral sikeresen szerepelt. Sem a kutyák, sem a madarak nem kaptak minősítő bejegyzést, de a verseny így is elérte célját. Már sötét volt mikor a terítéken 10 fogoly és 4 fácán feküdt a máglyák megvilágításánál. Mindenki kapott egy apró ajándékot a részvételért, az elsők egy kicsit értékesebbet. Az eredményhirdetés után nem maradhatott el a vadászháznál készült vacsora elfogyasztása, a baráti vadászbeszélgetés és ismerkedés.

 

Eredmények:
Puskás kategória:
1. Fleckenstein László rövsz.m.v. Bereki Opál 100 pont, 2. Godó Péter drótsz.n.v. Jutah II 90 pont
3. Szabó Sándor drótsz.m.v. Mezőföldi 73 pont

Solymász kategória:
1. Zatureczki László rövsz.m.v. Luppa-Vadász 91 pont hím vándorsólyom
2. Zátonyi László rövsz.m.v. Cinkei Alma 89 pont hím héja
3. Skerlecz Balázs rövsz.m.v. Cinkei Ág 88 pont hím héja