hurokkal dolgoznak az őzvadászokŐzenként legalább háromszázezer forint kárt okozott a helyi orvvadász páros a Jágónaki Vadásztársaságnak. Az utóbbi öt évben megszaporodott a csapdák száma az erdeikben.

Jelentős károkat okoztak az utóbbi időkben a Jágónaki Vadásztársaságnak a – főleg hurokkal dolgozó – orvvadászok. László János, a helyi vadásztársaság elnöke kérdésünkre azt mondta, tapasztalataik szerint az orvvadászok az utóbbi néhány évben igencsak aktívak.

– Negyven éve vadászom, de annyi csapdát, mint amennyit az elmúlt öt évben felszedtünk, soha nem láttam még a területünkön – mondta az elnök.
Hozzátette, az ilyen módszerrel dolgozó elkövetők egyikének ismernie kell az erdőt, mint a tenyerét. Tudnia kell, mikor merre mozognak a vadak.

– Főleg a párzási szezonban vadásznak eséllyel az őzekre, hiszen ez az állat ilyenkor még bambább, mint általában. Volt már arra is példa, hogy olyan őzet fogtak be, amelyiknek két gidája volt, így azok is elpusztultak. A kár így háromszoros volt. A hurok nem válogat. Egy őzbak értéke körülbelül 300 ezer forint, de ettől magasabb is lehet az ára.

– Véleményem szerint akiket a rendőrség elfogott, csak töredékét vallották be annak, amit valóban elkövettek, így valószínűleg a társaságnak okozott kár is sokkal több – emelte ki az elnök. Ám mint mondta, a rapsicok elleni védekezésre csak az lehet a megoldás, ha a vadászok minél többet járják az erdőt, és fölszedik a hurkokat, amiket észrevesznek.

Forrás: Teol