semjén zsoltSemjén Zsolt szerint a bűnszövetségben elkövetett állatkínzás és csalás súlyosan árt a magyar vadászat presztízsének.
Bűnszövetségben elkövetett állatkínzás és csalás alapos gyanúja miatt feljelentést tett a rendőrségen a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, miután kiderült, Magyarországon zárt térben nevelt, hormoninjekciókkal feljavított, génmanipulált őzbakokra, szarvasbikákra rendeztek fizetős vadászatot külföldieknek. A Nemzetközi Vadvédelmi Tanács szerint kemény eszközökkel, intézkedésekkel kell fellépni a hasonló csalások ellen. Megújították a magyar kormány és a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács (CIC) közötti megállapodást tegnap a 19. Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállításon (FeHoVa) Budapesten. A kabinet nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a CIC nevében pedig Bernard Lozé elnök írta alá a megállapodást, amely segíti és javítja a két fél közötti együttműködést. A kiállításon a vadászok is megállapodást kötöttek a természetvédőkkel, Semjén Zsolt mind a két dokumentumot történelmi jelentőségűnek nevezte.

A miniszterelnök-helyettes szerint cél, hogy újfent vadászati nagyhatalom legyen hazánk, a vadászat visszaszerezze a becsületét.

„Akadnak azonban komoly problémák. A nemzetközi tanács jelezte, hogy hazánkban, zárt térben nevelt, mások mellett hormoninjekciókkal feljavított, génmanipulált kapitális őzbakokra, szarvasbikákra rendeztek fizetős vadászatot külföldieknek. Ez amellett, hogy állatkínzás, csalás is, és nagyon súlyosan árt a magyar vadászat presztízsének, veszélyezteti anyagi érdekeit” – mondta Semjén Zsolt. Javaslatukra a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal tett feljelentést a rendőrségen bűnszövetségben elkövetett állatkínzás és csalás alapos gyanúja miatt. A Nemzetközi Vadvédelmi Tanács szerint kemény eszközökkel, intézkedésekkel kell fellépni a hasonló csalások ellen.

„A napokban tárgyalja az Országgyűlés az új fegyvertörvény tervezetet, amely jelentősen csökkenti majd a vadászok adminisztrációs terheit. Az orvvadászat pedig önálló bűncselekmény lesz az új büntető törvénykönyvben. Más megállapodások segítségével pedig megvalósul az is, hogy az erdészek és a hivatásos vadászok a rendőrökhöz hasonló védelemben részesüljenek majd, amikor fellépnek a falopás, vadlopás és egyéb bűncselekmények ellen” – jelentette ki Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes fontos lépésnek nevezte azt a tavaly elfogadott rendeletet, amely lehetővé tette a vadhús szabadabb forgalmazását, így pedig azt is, hogy magasabb jövedelemhez jussanak a vadgazdálkodók.
A kiállításon a vadászható fajok körére, az apróvadak vadászati idényére, illetve egyes trófeák behozatalára vonatkozó megállapodást is aláírták a civilszervezetek, a természetvédők és vadgazdálkodók, valamint a kormány. Mindez azt jelenti, ha például egy faj létszáma elszaporodik, akkor vadászhatóvá teszik azt, ha pedig a faj állatállománya lecsökken, akkor védetté nyilvánítják.
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a kiállítás tegnapi megnyitóján kijelentette: páratlanul értékes vadállománnyal rendelkezik Magyarország, amit közösen kell megóvni, megőrizni.

Kiemelte: a természetvédőkkel kötött megállapodás segíti a vidékfejlesztés szakterületének összehangolását, a dokumentum intézményi, pénzügyi, szakmai feltételeit a szaktárca dolgozza ki.

Forrás: Magyar Hírlap