kullancsA SEFAG Zrt. felhívja az erdőjárók figyelmét, hogy a viszonylag enyhe tél miatt ezekben a hónapokban a szokásosnál is nagyobb a kullancscsípés veszélye.
Legyünk ezért elővigyázatosak, és azt se felejtsük el, hogy nem csak erdőben, hanem akár városi környezetben is találkozhatunk ezzel a rovarral!

Már csak azért sem árt óvatosnak lenni, mert a kullancsok két meglehetősen veszélyes betegséget is terjesztenek. Az agyhártyagyulladás az egyik, mely ellen létezik védőoltás, az erdőben sokat tartózkodók jól teszik, ha háziorvosukkal beoltatják magukat. Az úgynevezett Lyme-kór ellen viszont nincs védőoltás, hanem a megbetegedés után antibiotikumos kezelés szükséges a gyógyuláshoz. A Lyme-fertőzésnek általában jól látható tünetei vannak: a csípés környéke néhány nap alatt gyűrűszerűen bepirosodik, ekkor azonnal forduljunk orvoshoz!

Helyes öltözködéssel, és néhány elővigyázatossági szabály betartásával elejét vehetjük azonban a megfertőződésnek. Öltözetünk legyen zárt, mivel így a kullancsok nehezebben férnek hozzá bőrfelületünkhöz. Amennyiben mégis kullancs fúródik testünkbe, azt lehetőleg 6 órán belül távolítsuk el, ugyanis ennyi idő kell a véredény mélységéig történő befúródáshoz. Az eltávolításhoz segítséget nyújthat a gyógyszertárakban beszerezhető speciális csipesz vagy kullancskanál – mindkét eszköz használatánál ügyelni kell arra, hogy a kullancsot a bőrhöz minél közelebb fogjuk meg!

Forrás: ForestPress